HISTORIE LABPON

Contact:

Boerhaavelaan 59
7555 BB te Hengelo
T 088-5374500
F 088-5374501
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo2trans

Twente beschikt sinds zestig jaar over een eigen laboratorium voor pathologisch onderzoek. Op initiatief van gemeenten, ziekenhuizen en ziekenfondsen werd in 1953 de "Stichting ter behartiging van het Pathologisch-Anatomisch onderzoek in Twente en de Gelderse Achterhoek" opgericht.

oude lab hengelosestraat thumbHet PA-laboratorium vestigde zich aan de Hengelosestraat te Enschede en maakte al snel een groei door. Vanaf het begin werd elk jaar vijf tot tien procent meer pathologisch onderzoeksmateriaal aangeboden door ziekenhuizen en huisartsen. De contacten tussen het laboratorium en de Twentse ziekenhuizen intensiveerden zich, waarop uiteindelijk ook pathologen staflid werden in de ziekenhuizen.

De toename van het aantal pathologische onderzoeken betekende dat het oorspronkelijke pand te klein werd. In 1965 verhuisde het laboratorium dan ook naar een nieuwe locatie: de eerste verdieping van het pand aan de Edo Bergsmalaan te Enschede, nabij het Medisch Spectrum Twente. Het PA-lab deelde dit gebouw vanaf dat moment met het gemeentelijk bacteriologisch laboratorium en - tot 1987 - de GGD.

In 1970 vond een fusie plaats met het gemeentelijk bacteriologisch laboratorium, dat sinds 1947 bestond. De gefuseerde organisatie kreeg de naam "Streeklaboratorium voor de pathologie en microbiologie in Twente en de Gelderse Achterhoek" en stond alom bekend onder de afkorting "Streeklab".

Na 25 jaar als één organisatie te hebben gefunctioneerd, werd eind 1995 de scheiding van beide laboratoria bekrachtigd. Sindsdien kent de Stichting Laboratorium Pathologie Oost-Nederland een Raad van Toezicht die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de eerste lijn en het samenwerkingsverband Stichting Ziekenhuisvoorzieningen Twente Oost-Achterhoek (TAZDO).
Het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) en het Laboratorium Medische Microbiologie Twente en Achterhoek (LabMicTA) zijn steeds gebruik blijven maken van gezamenlijke huisvesting en infrastructuur.

Technologische ontwikkelingen en autonome groei van beide laboratoria hebben een nieuwe verhuizing noodzakelijk gemaakt. In november 2013 zijn LabPON en LabMicTA verhuisd naar het volledig nieuwe pand aan de Boerhaavelaan te Hengelo, op het terrein van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT Hengelo). Het nieuwe gebouw is zodanig ontworpen dat het beide laboratoria gedurende vele jaren zal kunnen huisvesten.