Philips beloont LabPON met 100% Digital Award

Philips beloont LabPON met 100% Digital Award

Eerste Nederlandse pathologielaboratorium dat volledig digitaal werkt

Philips heeft ons laboratorium op 15 juli 2019 onderscheiden met de 100% Digital Award. We ontvingen de onderscheiding omdat we kunnen aantonen dat we volledig digitaal werken. Philips is er trots op dat het de award mocht uitreiken aan een Nederlands laboratorium.

Philips Digital & Computational Pathology reikt de award uit aan elk pathologielaboratorium dat is overgestapt op een 100% digitale werkwijze. De aanpak is 100% digitaal als het laboratorium aan drie criteria voldoet: alle glazen coupes (FFPE-slides) worden digitaal gescand, digitale diagnose is de standaardwerkwijze van het lab en de meerderheid van de pathologen werkt digitaal.

Wij zijn het derde laboratorium ter wereld dat deze mijlpaal van 100% digitaal heeft bereikt. De eerste ontvangers van de onderscheiding waren het universiteitsziekenhuis van Granada (Spanje) en het Sint-Jan-Ziekenhuis in Brugge (België). In Nederland zijn 28 van de 40 pathologielaboratoria inmiddels het pad van de digitalisering ingeslagen. 24 daarvan doen dit in samenwerking met Philips. LabPON was in 2015 het eerste laboratorium dat met Philips een digitale samenwerking aanging.

“LabPON heeft vanaf onze eerste stappen grote betrokkenheid getoond bij de ontwikkeling van digitale klinische pathologie”, aldus Daniëlla van den Corput, Business Marketing Manager bij Philips Digital & Computational Pathology. “We zijn er natuurlijk trots op dat we de award voor 100% digitale klinische diagnose aan een Nederlands lab mochten uitreiken, maar ook dat die eer toevalt aan zo’n loyale en betrokken partner.”

“Door een belangrijk deel van onze werkstroom te migreren naar een digitaal proces, voorzien we onze collega-medisch specialisten en huisartsen op de snelst mogelijke manier van kwalitatief goede uitslagen. Door onze 100% digitale werkwijze beschikken patiënten sneller over een juiste en goed onderbouwde diagnose, mede doordat pathologen elkaar door de digitale beelden snel en gemakkelijk in consult kunnen nemen”, aldus Renate Bergman, directeur/bestuurder. “We zijn erg blij dat Philips met de award onze voortrekkersrol hierin erkent. Met onze volgende stap in computational pathology en de inzet van algoritmes willen wij – in het belang van de gezondheidszorg en de patiënten in de regio – onze positie rond digitalisering samen met Philips uitbreiden.”

Uit onderzoek van LabPON is gebleken dat na een volledige overstap van de traditionele werkwijze met microscoop naar digitale diagnostiek het laboratorium veel tijd en kosten kan besparen, vooral in logistiek en diagnostiek (promotieonderzoek van prof. dr. Alexi Baidoshvili, LabPON). Daarnaast is de samenwerking tussen specialisten en het werken in multidisciplinaire teams (waaronder patiëntbesprekingen) verbeterd. Bovendien kan LabPON eenvoudiger zijn diensten op andere locaties aanbieden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport overweegt de digitalisering van pathologielaboratoria te steunen. Digitale pathologie is een van de 20 speerpunten in de ‘Roadmap’ van het ministerie op weg naar digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

Gerelateerde artikelen: 

Artikel op zorgvisie.nl

Artikel op icthealth.nl

Artikel tubantia dinsdag 16 juli 2019