Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief juni 2018

Voorstellen Renate Bergman

Vanaf 1 mei heb ik het stokje van Henk van der Veen als directeur van Laboratorium Pathologie Oost Nederland overgenomen.
Ik ben vele jaren met plezier werkzaam geweest voor Medisch Spectrum Twente in de functie van bedrijfskundig manager. 

Het laatste jaar als Programmamanager Oncologie waarbij ik betrokken ben geweest bij het vormen van een oncologisch netwerk tussen Ziekenhuis Groep Twente, Deventer Ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente.


Ik ben inmiddels gestart en tref niet alleen een bedrijf aan met state-of-the-art technologie die internationale bekendheid geniet, maar ook een team van zeer gemotiveerde en gedreven vakmensen. Ik ben zeer enthousiast om mijn bijdrage te kunnen leveren aan het continueren en verder uitbouwen van de organisatie LabPON. De komende tijd besteed ik graag aan het verder kennis maken met de interne maar zeker ook met externe organisaties.

Met vriendelijke groet,
Renate Bergman

Vastgestelde aanvraagformulieren

Recent zijn er meerdere (aanvraag) formulieren vastgesteld. Graag voortaan de nieuwste versie gebruiken voor het insturen van materiaal en eventuele kopieën op de werkplek vernietigen.

Gewijzigde procedure crematie foeten (tot 24 weken)

Crematie van foeten waarbij de ouders afstand hadden gedaan werd verzorgd door LabPON. Hierbij hadden de ouders de mogelijkheid om op de hoogte gebracht te worden van de datum crematie.

Met ingang van heden zijn er nieuwe afspraken gemaakt tussen de Ziekenhuizen en uitvaartorganisaties Vredenhof en CMO. Na obductie wordt de foetus door LabPON z.s.m. geretourneerd naar het betreffende mortuarium. Eventuele crematie wordt afgestemd tussen ziekenhuis, uitvaartorganisaties en crematorium, indien ouders aangeven hebben afstand te hebben gedaan van het kind en de begrafenis/crematie NIET zelf te willen verzorgen.

Berichtgeving omtrent de crematie naar de ouders kan hierdoor niet meer worden verzorgd door LabPON.

Insturen van Huidbiopt t.b.v. Immunofluorescentie techniek

Er worden per jaar circa 280 huidbiopten ingezonden met de vraagstelling immunofluorescentie onderzoek (IF). Dit in het kader van de diagnostiek van dermatologische aandoeningen zoals lupus erythematodes, pemphigus (en andere bulleuze dermatosen) en lichen ruber planus, alsmede van systeemziekten zoals de ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis), vasculitiden en IgA-nefropathie.

IF-onderzoek is een microscopische methode waarbij groot-moleculaire stoffen zoals complementfactoren (C3) en immunoglobulinen (Ig) in het weefsel zichtbaar gemaakt worden. Dat gebeurt met antisera welke met een fluorochroom gemerkt zijn; deze stof kan fluoresceren, dat wil zeggen dat groen licht emitteert.

Van belang is dat het biopt hiervoor ingezonden wordt op het polytransport medium, dus géén fixatief.

Let op: Het biopt op polytransportbuffer dient gekoeld te worden bewaard tot aan transport!

Klik hier voor de instructie en een toelichtende instructiefilm.

Voorstellen Girste Dagytė

girste dagyte

Per 16 januari is Girstė Dagytė als patholoog werkzaam bij LabPON. Zij heeft geneeskunde in Vilnius, Litouwen gestudeerd, promotieonderzoek in Groningen afgerond en daarna opleiding tot patholoog in het UMCG gevolgd. Girstė is sinds juli 2016 patholoog en heeft een jaar gewerkt in Lund, Zweden, en daarna waargenomen in het Martini Ziekenhuis, Groningen. Ze heeft een brede interesse en ervaring in de gynaeco-, uro-, GE- en neuropathologie.

Voorstellen Fiebo ten Kate

Fiebo

Per 1 mei is Fiebo ten Kate als patholoog werkzaam bij LabPON. Na dat hij geneeskunde heeft gestudeerd in Groningen, heeft hij met de opleiding tot patholoog gevolgd in het ErasmusMC in Rotterdam. Na zijn specialisatie in 2015 heeft hij een Fellowship in de gastro-intestinale- en lever-pathologie gedaan en is hij begonnen met een promotietraject, wat nu zich in afrondende fase bevind. Hierna heeft Fiebo een korte tijd waargenomen in het CWZ in Nijmegen.

Fiebo heeft een brede interesse in de gehele pathologie naast een ruime ervaring in de gastro-intestinale pathologie.

Voorstellen Jimmy Knuiman

Jimmy

Vanaf 1 mei is Jimmy Knuiman als patholoog verbonden aan LabPON. Jimmy voltooide de middelbare en hogere laboratoriumopleiding en volgde daarna zijn geneeskunde studie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Aansluitend was hij in opleiding tot patholoog binnen het Radboud UMC. Hoewel Jimmy breed is opgeleid en een brede interesse heeft in het gehele vak, zal binnen LabPON zijn focus liggen op dermato-, cyto- en leverpathologie.