Minisymposium Wateropbaring

Wateropbaring is een nieuwe methode voor het opbaren van een overleden, te vroeg geboren foetus of baby. Maar wat zijn de voordelen eigenlijk? Wat komt er zoal bij kijken? Kan er nog postmortaal onderzoek plaatsvinden?

Voor het antwoord op deze en andere vragen, schrijft u zich vóór 15 januari in om deel te nemen aan dit minisymposium.

De inschrijving voor dit symposium is gesloten!

Datum: 1 februari 2018
Tijd: 19:00 - 21:00
Locatie: Twentezaal, ZGT Almelo
Kosten: Geen

Wanneer een kindje doodgeboren wordt, om wat voor reden dan ook (IUVD, spontane abortus of zwangerschapsafbreking) spat voor veel ouders een droom uiteen. Goed afscheid kunnen nemen van het kindje is erg belangrijk voor de rouwverwerking. Het kan hen, maar ook boertjes en zusjes, daarbij helpen om het kindje te kunnen zien. Het kindje is echter vaak erg teer en fragiel en soms ernstig gemacereerd als het in de uterus al langer voor geboorte blijkt te zijn overleden. Het opbaren in een kistje of dekentje wordt dan niet altijd als prettig ervaren, doordat het kindje snel kan verkleuren en / of vervormen. 

In 2015 werd voor het eerst in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie een watermethode voor de opbaring van deze kindjes beschreven. Dit is een makkelijk uitvoerbare methode, die in afgelopen jaren reeds in enkele ziekenhuizen in Nederland is ingevoerd en door veel ouders als prettig is ervaren. Het kindje kan middels deze methode op een mooie manier opgebaard worden (zonder directe verkleuring of vervorming).
 
Het ZGT en LABPON nodigen u graag uit voor een minisymposium over deze methode. Wat houdt de methode in? Wat komt er zoals bij kijken? Wanneer kan het? Kan er nog obductie of ander post-mortaal onderzoek plaatsvinden? Deze en andere vragen worden op deze avond zo goed mogelijk voor u beantwoord.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is bedoeld voor oa. verpleegkundigen betrokken bij de verloskundige zorg, kraamzorg, verloskundigen, medewerkers van het mortuartium en medisch specialisten en AI(N)IOS van de gynaecologie, pathologie, kindergeneeskunde en andere genodigden van de perinatale audits.

Programma

 • 19:00 – 19:10 Introductie
  M. Hogenes, patholoog
 • 19:10 – 19:30 Pearls & pitfalls van een wateropbaring
  M. Hogenes, patholoog
 • 19:30 – 20:15 Een IUVD, en dan? (Over logistiek van een wateropbaring met het conceptprotocol.)
  F. Geerts en Y. Koolhof, verpleegkundigen
 • 20:15 – 20:45 Ervaringen met wateropbaring
  Verpleegkundige Gelre Ziekenhuizen Zutphen
 • 20:45 – 21:00 Afsluiting
  K. Peters, gynaecoloog

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd voor:

 • NVOG, Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
 • NVK, Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde
 • KNOV, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Verloskunde
 • NVVP, Nederlandse Vereniging voor Pathologie
 • Verpleegkundigen (ZGT academie)